Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Řešením nejsou nižší mzdy. Už teď jsou čtvrtinové vzhledem k západním zemím, přitom většina cen je stejná, nebo i vyšší než na západě. Nemůžeme prostě konkurovat levnou prací, na Bangladéš nikdy mít nebudeme. Chce to výrobky s vyšší přidanou hodnotou, ale to předpokládá vzdělané a šikovné lidi. Změnit se musí školství, podporovat by se měl výzkum a tvorba pracovních míst v hi-tech oborech. Nezlobte se pane autore, ale šití spacáků nás opravdu nezachrání.

1 0
možnosti

Ještě jsem zapomněl na zemědělství. Je zbytečné dovážet kde jakou " bramboru" ze zahraničí, často i přes půl Evropy.

2 0
možnosti

V minulosti byly též velké problémy, ale ruku v ruce s růstem produktivity se řešily zkrácením pracovní doby, exodem do nových teritorií, zejména USA  Obrovský přínos - pásová výroba dokázala před sto lety zpřístupnit automobil středním vrstvám a tak zvednout výrobu i zaměstnanost. 

Samozřejmě nerovnováha mzdových nákladů a levnost a rychlost dopravy jsou velkým problémem, ale mám pocit, že Česko ztrácí konkurenceschopnost vlivem klesající kvality pracovní síly i managementu, výzkumu a jeho realizace. Říci, že končíme a zavíráme je snadné, ale nic pozitivního to neřeší. Nemáme pro lidi práci, ale přitom tady Ukrajinci jen nekopou kanály a jsou i tam (přes agentury), kde by Češi rádi pracovali. Kdo je sem tahá? Tržní model naseká spoustu problémů, on je v obnovené rovnováze třeba při 20% nezaměstnanosti a problémy si řeš - státe, jen ať mám malé nebo lépe žádné daně.

Je to složité, ale řízení státu jako firmy to nezmění. Rezorty dostanou méně peněz, jednorázově prodají majetek, omezí údržbu a investice, stavy a činnosti se neomezí nebo naoko.

0 0
možnosti

Máte pravdu. A pánové Barosové a spol. nemají v této nelehké době nic lepšího na práci, než usilovat o přijetí Ukrajiny do EU.

5 0
možnosti

Moc hezky napsáno. Naprostý souhlas. Tak to prostě a jednoduše je. Děkuji!

Krásný adventní čas!

MB

3 0
možnosti
Foto

No to je dobré. Inteligentní výtvory rádoby ekonomů, kteří spolkli všechnu globalizovanou moudrost jsou sice zajímavé, ale v praxi neužitečnmé. Proč jednoduše nenapíšete - víte, ta ekonomika, kterou jsme zde dlouhá léta vychvalovali, prosazovali a dnes ji konečně máme není schopna uživit 10 milionů Čechů, je ve slepé uličce a my nevíme co s tím ? To by bylo poctivé !

0 9
možnosti

Pane Macek,

co na napsaném článku bylo nepoctivé? Nerozumím Vám.

MB

3 0
možnosti

myslím, že vývoj v Evropě nemá žádné rozumné řešení. Jsou sice "technicky možná" řešení, ale ty z různých důvodů neprojdou, jeden z velkých problémů je změna mentality evropanů a to dokonce i v původně protestantských (historicky šetřivých) státech severozápadní Evropy.

Možná už my budeme sklízet hořké plody lhaní politiků.

Jedna drobná možnost v daleké budoucnosti by tu mohla nastat... pokud si dělníci v Číně, indii etc vymohou tak vysokou životní úroveň , že se jejich náklady + technologické nevýhody  trochu srovnají s klesajícími cenami práce v Evropě. Ale i Evropa by se musela velmi podstatně změnit.

3 0
možnosti

Absolutni souhlas. Take to tak sleduji jiz dlouhou dobu, od zacatku "free tradu" kdy bylo jasne, ze nastane odliv pracovnich mist na vychod, kde je lacina pracovni sila. Jako nejvetsi vyhodu tohoto free tradu politici, kteri tento schvalovali, uvadeli  "nizkou cenu vyrobků". Jiz tehdy jsem si kladl otazku, kdo bude pozdeji kupovat tyto "levne vyrobky", kdyz lide nebudou mit praci a penize.

Take ve vasi posledni vete "opatření musí udělat vlády" nikdy nenastanou, tam neni ochota. Obavam se, ze nastane ta treti varianta, uz jenom kdyz vidim ty vetsi a castejsi demonstrace po cele Evrope, statem nasilne potlacovani demonstraci a pro cast obyvatel neustale se prohlubujici krize, kteri ziji uz hodne pod hranici chudoby...

5 1
možnosti

Se vším plně souhlasím. Měli by si povinně přečíst nejen levičáci ale hlavně politici, kterým jde opravdu o blaho lidu.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS