Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA,  mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

K napsání blogu, po velmi dlouhé době,  mne dovedl strach. Strach o budoucnost, který má zcela jiné kořeny,než jsou obavy z virové pandemie, z  nezvládnuté migrace, z prokazatelné neschopnosti současných evropský politických lídrů a pod. Mám totiž strach z toho, jaké důsledky pro celou naší euroatlantickou civilizaci má rostoucí a stále prohlubující se příkop vytvořený ztrátou schopnosti vzájemné názorové tolerance, respektu k odlišnosti a postupným ignorováním nástroje, který vymysleli naši předkové k mírovému urovnání společenských i politických rozporů, kterým je demokracie.   Z dalšího vývoje mezilidských vztahů když stále víc a víc lidí využívá, či spíše zneužívá základního principu  demokracie svobodně šířit své názory , k napadání těch, kdo  mají názor odlišný pociťuji nárůst strachu. Jak se názorová diskuze stále víc a víc mění v názorovou diktaturu, kdy chce jedna strana, či druhá strana prosadit své názory silou, tak z toho mám opravdu velký strach, což pramení z toho, že neblahé důsledky silového prosazování názorové jednotnosti jsem v předlistopadové době sám  zažil . 

A tak současné události v USA, které jak se dá důvodně očekávat, se pod nějakou byť zpočátku banální záminkou, projeví  dřív nebo později v Evropě, mne vyburcovaly k napsání následující úvahy,  na níž  očekávám mnohé hodně kritické i či nesouhlasné reakce. Ale vyjadřuji tím svůj pohled na neblahý vývoj v zejména naší civilizaci. 

V USA je očividně a obávám se, že nesmiřitelně, značně názorově, sociálně i kulturně   rozdělená společnost. Všímám si s obavami, že obdobný proces započal už i v Evropě. Hledání nápravy nebude jednoduché, bude-li vůbec možná, ale co vím, bude to proces dlouhodobý a velice bolestivý pro všechny.

Příroda vymyslela  jako nástroj pro nastolení sociální spravedlnosti evoluci. Jedním z produktů evolučního vývoje člověka  je i  sociální nerovnost, která je  podle mne naprosto spravedlivá a byla vždy hlavním motorem pozitivního vývoje v té části lidské pospolitosti, která to respektovala.  Pro mnohé, zejména pro socialisty  to musí znít sice divně, ale pevně věřím, že člověk žije v naprosté většině podle toho, na jakém postavení v  sociálním žebříčku společnosti se nachází a když respektuje fakt, že jen svým úsilím se mu podaří na tomto žebříčku stoupat výš, tak toho dosáhne.  K tomu, aby všichni měli k takovému postupu stejné podmínky, nastolili osvícení lidé v naší civilizaci  demokratický systém.  Fungovalo to  do té doby, dokud socialisté, dříve reprezentováni komunisty a dnes t.zv. liberálními demokraty, do tohoto  násilně nevstoupili a sociální nerovnost nechtěli narovnat uměle.  Což ovšem demokratickými metodami nejde.  Opětovný rozmach socialistické utopie, zejména mezi mladými lidmi,  že sociální rovnosti  lze docílit uměle, to jest politicko mocenskými prostředky,   je podle mne hlavní příčinou velkého průšvihu, který se na celou  euroatlantickou civilizaci nezadržitelně valí.  Jestli se nám nepodaří najít, a to velmi rychle, účinné demokratické prostředky, jakými se dá zabránit dalšímu prohlubování příkopů, které jsme si  mezi sebou vzájemnou netolerancí už vyhloubili, nastanou nám všem opravdu vážné problémy, jejichž konečné důsledky si dnes ani neumíme představit.  První fází jsou protesty vyvolané nějakou událostí, která je u mnoha občanů ospravedlní, druhou fází je anarchie a pouliční teror, no a  po tom vždy následuje diktatura, kterou lidé uvítají po dojmem, že se tak pouliční teror zastaví. Tak toho bych se v Evropě dožít nechtěl.

Autor: Jan Ráž | čtvrtek 4.6.2020 7:48 | karma článku: 18,36 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Názor na zbabělce bojicí se diskuze

Ad všichni, kdo nepovolují pod svými články diskuzi, jako např. pan poslanec Ženíšek, dnes. (Rubrika " Politika" 10,20)

18.2.2016 v 0:00 | Karma: 17,41 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik