Mám strach a ne, že ne

16. 12. 2015 18:06:40
Lidé podporující migraci, vyčítají odpůrcům vítání migrantů, nedostatek empatie. A to prý u nich vzbuzuje neoprávněný pocit strachu z toho, až migranti zaplaví i naši republiku.

Já jsem velmi empatický člověk, ale také jsem realista. Vím, že soucítění a vnoření se do utrpení jakékoliv živého tvora nemůže automaticky znamenat, že když této bytosti bezprostředně pomohu udělám z hlediska jeho budoucnosti dobře nebo že tím vykonám skutek, který pomůže společenství, ve kterém žije. A tak i když hluboce soucítím s bolestí antilopy, kterou ulovil lev, nebo s utrpením buvola, do kterého se zakousl krokodýl, také vím, že je proti řádu přírody do toho procesu zasahovat.

To, co se děje s migranty proto považuji za činnost, která sice krátkodobě uspokojí empatické dobroděje, ale z hlediska budoucnosti to nejenom nevyřeší problémy, ve kterých se migranti nacházejí, ale naopak způsobí děje, které si neumíme, nebo nechceme ještě dnes vůbec připustit. A zde je pramen mého neustále stoupajícího pocitu strachu.

Moje empatická nátura totiž způsobila mocný nárůst strachu z toho, co bude za měsíc, půl roku, za rok s námi všemi, až budou všichni unaveni a frustrováni z toho, že situace s běženci je stejná a nemá šanci na brzkou změnu. A únava se bude týkat politiků, „vítačů“ i odpůrců migrace, ale především migrantů samých. Dnešní situace mi připomíná stav, kdy se protrhla přehradní hráz a voda zaplavila město. Zpočátku se každého zmocní vlna solidarity a touha nějak pomoci. Mnoho lidí si vezme k sobě ty, kterým voda zaplavila dům se všemi jejich věcmi. Kde kdo pomáhá zmírnit škody jak může. Ale každý, kdo podobnou situaci osobně zažil ví, že dřív nebo později nastane krize. Dobrým lidem začínají časem vadit ti, které u sebe ubytovali, ti propadají frustraci, která roste s poznáním, že se nemají kam vrátit, že vše co vybudovali a co si pořídili je nenávratně pryč. Ti, kdo byli dobře pojištěni si nakonec sami pomohou dostat se k normálu, ale těm nepojištěným se změní život k horšímu a u mnohých propuknou deprese a převládne pocit beznaděje umocněný uvědoměním toho, že se jedná o stav trvalý. A tyto pocity bývají nejčastěji původci agresivního jednání a hledání viníků, byť imaginárních.

K tématu:

Strach jsem dostal, když jsem viděl v televizi koncentrační (nebojím se toho označení pro tábor, kde stát koncentruje nedobrovolně lidi, se kterými si neví rady) tábor v berlínském Tempelhof Airportu. Obrovské hangáry, kde tisíce lidí mají jako soukromí plátnem oddělenou kóji přibližně 20m2, společné sociální zařízení a dost. Vzhledem k tomu, že ani Merkelová, ani nikdo jiný není schopen říci na rovinu, že ubytovat v civilizovaných podmínkách milion běženců, kteří nemají základní hygienické návyky a neví nic o praktickém životě Evropanů prostě nejde, dá se s vysokou pravděpodobností očekávat nárůst agresivního chování z uvědomění si faktu, že představy se kterými se do Evropy tisíce kilometrů trmáceli, diametrálně odlišují od reality se kterou se setkávají.

Něco podobného se odehrává ve Švédsku, kde z nouze ubytovala vláda tisíce běženců ve stanových táborech v relativní pustině, daleko do míst, kde žijí běžní Švédové. Tam už protesty nabývají na síle.

Jak dlouho vydrží stav relativního příměří v „Džungli“ u města Calais, umí někdo předvídat kde skončí a jak budou posléze reagovat statisíce kočovníků, kteří se bez jakékoliv evidence i perspektivy potulují Evropu, když je do svých hranic nebude pouštět stále víc zemí.

Dovede si vůbec někdo představit, jak budou reagovat tito lidé, z domova zvyklí si brát násilím, co chtějí za dva tři, a více měsíců živoření v táborech, městských parcích, na nádražích, či různých provizóriích, když poznají, že naději na změnu nemají?

Dovede někdo předvídat, jak budou reagovat v obranně místní, až u migrantů převládnou v genech zakořeněné životní principy, a to zvláště u muslimů?

Člověk v beznadějném stavu nerozeznává dobré od špatného a žádná hrozba trestu ho neodradí, aby si svou frustraci nevybíjel na těch, kdo podle něj jeho stav zavinili.

Jsem opravdu xenofob, když mám z něčeho takového strach?

Autor: Jan Ráž | středa 16.12.2015 18:06 | karma článku: 39.95 | přečteno: 1344x

Další články blogera

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma článku: 31.34 | Přečteno: 669 | Diskuse

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 705 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 10.94 | Přečteno: 102 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 92 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.71 | Přečteno: 884 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 3311 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...