Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dotaz panu Kumar Vishwanathanovi,

zástupci obecně prospěšné společnosti Vzájemné soužití jako názor na přesvědčení, že klienti této "neziskovky" mají automaticky právo na obecní byt. .  

   Vážený pane!

Z informací běžně dostupných (např.  http://hujdus.blog.idnes.cz/c/468012/ubytovny-tady-proste-nechceme.html) , jsem se dověděl , že jste poslal na  radnici Ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky žádost  o zodpovězení sedmi otázek týkajících se ubytoven a sociální situace občanů na nich bydlících.

Text otázek mne na jedné straně překvapil a na druhé zase přesvědčil o naprosto zkresleném  vnímání Vás osobně, a domnívám se  i společnosti "Vzájemné soužití",   smyslu sociálního státu a vzniku základních předpokladů pro  vzájemnou občanskou solidaritu v moderním státě.

Sociální stát, aby mohl fungovat  efektivně a sociálně solidárně, nesmí pomíjet okolnosti, které dostanou občany do situace, kdy se bez vlastního přičinění (!!) ocitnou v  "sociální nouzi". Stát nesmí dopustit, aby   tito občané  zůstali bez prostředků, zaručujících jim základní životní standard.  Určující podmínkou pro takovou pomoc státu je, že občan se do stavu sociální nouze dostane  bez vlastní vůle, to jest při nezaviněné ztrátě zaměstnání nebo nezpůsobilostí vykonávat jakoukoliv (!!) výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů (plná invalidita) nebo z důvodů věkových (seniorita). Pro tyto občany, po důkladném prověření jejich stavu, může stát uvažovat i pro hrazení nákladů na ubytování, buď částečně nebo zcela. Rozhodně se státní pomoc nemůže vztahovat na občany, kteří vykonávat výdělečnou činnost mohou a je jedno z jakých příčin ji vykonávat nechtějí nebo ze subjektivních důvodů na získání placené práce rezignovali.

Text Vašich otázek byl směřován k tomu, aby obec vysvětlila, proč nechce občanům, kteří nesplňují předpoklady pro získání obecního bytu  byt zajistit, tedy jak bude obec postupovat při pomoci občanům v naplnění jejich bytových potřeb v případě ztráty bydlení na ubytovnách. 

Opravdu nechápu smysl takového dotazu a jakého cíle chcete  položením takového dotazu  dosáhnout. Předpokládám totiž, že mezi ubytovanými a nájemcem byl uzavřen smluvní vztah a že právní podmínky takového vztahu predikuje občanský zákoník.

Když nájemník porušuje zvlášť závažným způsobem své povinnosti (např. nájemce neplatí nájemné) a z toho důvodů musí ubytovny opustit, jeho nájemní, či podnájemní vztah bude ukončen podle ustanovení občanského zákoníku z  důvodů na straně nájemce, a nikdo nemá vůči takto "postiženému" nájemníkovi  povinnost zajistit náhradní ubytování. Zdůrazňuji, že v případě porušení nájemní smlouvy a to zejména tím, že nájemné není uhrazeno včas a v plné výši, je otázkou získání nového bydlení jen a pouze na nájemníkovi! Tudíž Váš dotaz  "jak bude řešit Úřad náhradní bydlení těmto osobám" je zcela irelevantní a osobně se plně ztotožňuji se zněním odpovědi Úřadu. 

Každý člověk, bez ohledu na to kde žije, je povinen učinit vše, aby si vlastním přičiněním zajistil životní podmínky, které on sám považuje za standardní. V našem případě, je   morální i normálně lidskou povinností každého člověka, zejména když nese odpovědnost za děti,  zajistit pro sebe a svou rodinu bydlení. Tedy, když o nějaké přijde, musí vykonat vlastní úsilí, aby jiné obstaral. Není v silách státu, a  nikdo to po něm nemůže  ani požadovat, aby se staral o soukromé potřeby každého občana až do té míry, že mu bude obstarávat bydlení.

Dotaz zní takto:  Z jakého důvodu jste nabyl přesvědčení, že stát nebo  jeho administrativní součást obec, je povinna napomáhat jakémukoliv občanovi při zajištění jeho bytových potřeb?

Při kladení dotazu vycházím předpokladu, že sdílíte moje přesvědčení, že každý občan si je roven při plnění svých povinností vůči společnosti i státu, že tato rovnost se vztahuje na každého bez ohledu na rasu, sociální původ, víru nebo příslušnost k etniku a uznáváte povinnost státu, aby zabezpečil, aby nikdo nebyl ve svých právech krácen, ale na druhé straně právo aby plnění občanských povinností vyžadoval všemi prostředky po všech svých občanech. Současně jsem přesvědčen, že sdílíte názor, že tak zvaná „pozitivní diskriminace“, tedy zvýhodnění jednotlivce nebo skupiny z důvodů rasových, či příslušnosti k etniku, je porušením ústavního pořádku České republiky a tedy nejste veden při svých dotazech k tomu, aby byla zvýhodňována skupina občanů, jejichž zájmy Vámi vedená „neziskovka“ obhajuje. .

Dík za odpověď  

Srdečně zdraví

Jan Ráž,

 P.S. Můj osobní názor je, že příspěvek na bydlení, může dostávat jen a pouze osoba, které brání objektivní důvody (dočasně při ztrátě zaměstnání a na dobu neurčitou plná invalidita nebo seniorský věk) získat si dostatečný příjem umožňující platit bydlení vlastním přičiněním. Příslušnost k jakémukoliv etniku není objektivním důvodem. Ale to je jiné téma.

 

 ( odesláno na  : vzajemne.souziti@seznam.cz)  

Autor: Jan Ráž | čtvrtek 2.7.2015 14:40 | karma článku: 38,31 | přečteno: 1782x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik