Za vysokou nezaměstnanost mohou socialisté a odbory

28. 11. 2013 19:15:41
Počet zaměstnavatelů, kteří jsou v Evropě ochotni zaměstnat nekvalifikované zaměstnance , za evropské mzdy a zajistit jim sociální standard, na který je evropský zaměstnanec zvyklý, klesá. A jen nereálný optimista a populistický politik je schopen tvrdit, že se tento trend změní. Tvrdím, že bez razantních změn v myšlení Evropanů jako celku, se tento trend nemá šanci obrátit.

Evropané si totiž zaměnili to, co do vínku „sociálního státu“ dal jeho otec Ludwig Erhard s tím, co je cílem socialistů. A tak se realistická úvaha o sociálním státu, tedy aby stát nenechal bez prostředků (jen) ty, kteří se nemohou z objektivních důvodů o sebe postarat sami, změnila v absurdní úvahu, že bez prostředků nesmí zůstat nikdo. Tedy i ten, kdo se o svou budoucnost, své vzdělání a zvyšování kvalifikace odmítá starat sám. A vůbec nejdestruktivnější pro ekonomický i společenský rozvoj Evropy, je idea levicových idealistů, že stát má povinnost se komplexně o své občany starat tak, aby měli relativně stejnou životní úroveň. Tuto ryze socialistickou ideologii převzaly jako nosný politický program všechny státy EU. Výsledkem je zadluženost větší, než je HDP a v moderní historii nejvyšší nezaměstnanost, zejména mladých lidí.


Nemám relevantní informace, ale dovoluji si předložit úvahu, že úměrně s tím, jak roste nezaměstnanost, roste i počet nezaměstnatelných lidí. Tj. lidí, pro které vhodné zaměstnání, zohledňující jejich pracovní schopnosti, vzdělání a ochotu se podřídit požadavkům na vysoký pracovní výkon, nemůže žádný politický zásah zvenčí zabezpečit, jen nastavit systém, který by obnovil rovnováhu. Nelze totiž objektivně požadovat po každém, aby se orientoval v moderních technologiích, či byl schopen inovačně zasahovat do výrobních procesů. Společenské dělba práce byla ve vyspělých zemích euroatlantické civilizace principiálně založena na tom, co zaznělo v jednom českém filmu: „Ten umí to a ten zas tohle a dohromady uděláme moc.“ V tradiční evropské dělbě práce bylo místo jak pro nekvalifikovaného manuálního pracovníka, tak i pro vysoce kvalifikovaného tvůrčího odborníka. Proč pracovních příležitostí pro vysoce kvalifikované zaměstnance je v Evropě nadbytek a příležitostí pro ty méně kvalifikované, nebo kvalifikované v neuplatnitelných specializacích v poslední době ubylo?
Problémem Evropy je, že poměr obyvatel, kteří jsou schopni vykonávat kvalifikovanou práci, k těm kdo ji vykonávat v moderní dělbě práce schopni nejsou , a to jak ze subjektivních, tak i objektivních důvodů, se nezměnil. Ale zejména vlivem chybné politiky evropských vlád, zejména v posledních deseti letech, jaksi pracovních příležitostí pro ty méně, či neuplatnitelně kvalifikované, ubylo. Tedy ani ne tak práce, té neubylo, ale vlivem ztráty ochoty zaměstnavatelů, nekvalifikovanou pracovní sílu platit v evropském standardu a zajistit jí evropský sociální standard, se jen přestěhovala jinam.

Socialistické vlády, společně s odbory svými nesystémovými zásahy do fungování pracovního trhu způsobily, že výroba ve které dominuje nekvalifikované práce se přestěhovala do zemí, kde je pracovní síla levnější, než je v Evropě. Ano, uvědomme si, že ne kapitalisté, ale odbory se svými požadavky na 35ti hodinový pracovní týden (Francie), pětitýdenní dovolenou, placené svátky, neúměrné zdravotní a sociální odvody, apod., kterým vlády populisticky odborům ustoupily, způsobilo, že pracovní místa pro nekvalifikované zaměstnance v podstatě zmizely. Velkou ránou pro zaměstnanost Evropanů jsou také výmysly ekologistů. Limity emisí, které nikdo jiný na světě nemá, mají za následek další omezování příležitostí pro zaměstnání Evropanů v dělnických profesích. A tak se do zemí, kde nejsou brány vážně ekologické limity, kde se zaměstnavatelé i státy dívají realisticky na limity globální ekonomiky, stěhuje produkce, která vytvářela po celý hospodářský vývoj Evropy, její bohatství.


Samostatnou kapitolou je tolik popularizovaná mantra vzdělanosti, jejíž praktickým naplněním v socialistické Evropě se vzdělání zúžilo na absolutorium nějaké školy, avšak bez požadavku na v praxi použitelné znalosti. (Na to, jaký vliv má deformované školství na počet nezaměstnaných absolventů, je téma, které potřebuje zasvěcenější komentář, než jsem schopen vyplodit já.)


Aby vzrostl počet pracovních přípežitostí pro občany, kteří ztratili možnost se pracovně uplatnit na evropském pracovním trhu tak, jak je nastaven, je úkol pro politiky. Ale jsou toho vůbec schopni? Cestou totiž není tak populární slibovat zajištění plné zaměstnanosti zásahy státu, na to žádný evropský stát nemá vlastní prostředky, cestou nejsou ani byrokratické překážky rozvoji podnikání, které k nám z Bruselu putují, ani EU dotace. Cestou je odstranit z pracovního trhu vše, co jej neúměrně deformuje, provést zásadní řez do učňovského, středně odborného i vysokoškolského vzdělávání a do neefektivního sociálního sytému, společně s odstraněním všech překážek, které způsobily snižení efektivity Evropské produkce, zejména průmyslové.


Sociální standard, na který si Evropané za posledních dvacet-třicet let zvykli je nenávratně pryč a je načase, aby politici našli odvahu to také Evropanům po lopatě říci. Sociálními dávkami, kterými se evropské vlády snaží řešit nezaměstnatelnost stále rostoucího počtu svých občanů se nic nevyřeší. Jen zadlužení evropských států poroste společně se závislostí na zemích, donedávna námí řazených mezi rozvojové.

P.S. Naprosto jiným problémem Evropy, kterého se tento článek dotýká jen okrajově, jsou lidé, pro které jsou sociální dávky ideálním řešením pro realizaci vlastního životního programu.
A že bych nic lepšího na toto téma nevymyslel, tak bych si na závěr dovolil (bez autorova souhlasu) použít „moudro“ MUDr. Macka:
„Vždycky úplně nadskočím, když v rozhlase či televizi slyším větu „Práce není!“. Práce je totiž v podstatě neomezené množství, stačí se jen kdekoliv porozhlédnout. To, co chybí, je zaměstnání, ne práce. Zaměstnání pro ty, kteří nic, čím by se uplatnili v moderní době, neumějí nebo toho z různých důvodů umějí velice málo. Pak je ovšem na společnosti, aby jim ukázala a zorganizovala práci, která je potřebná, a kterou přitom i oni zvládnou a jen za tu jim vyplácela sociální dávky. Řečičky o nucených pracích si pak nechte do kavárny...“
( Převzato z http://www.macekvbotach.cz/ čtvrtek 28.11.2013.)


Autor: Jan Ráž | čtvrtek 28.11.2013 19:15 | karma článku: 31.55 | přečteno: 1601x

Další články blogera

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma článku: 31.34 | Přečteno: 669 | Diskuse

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 705 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 82 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 85 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.32 | Přečteno: 863 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.43 | Přečteno: 3243 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...