Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejít k volbám, s výmluvou, že není koho, je zbabělost!

ODS  nás, kteří jsme jí v minulých vobách podpořili, aby mohla splnit své předvolební s sliby: Malý úsporný stát, nízké daně, podpora malému a střednímu podnikání..atd. zradila! A zrádcům hlas nedám! A tak bylo mé prvotní rozhodnutí nejít k volbám. To jsem  však revidoval.

Jak předvolební čas plyne, politikové nás opět zahrnují různými sliby a tak začalo v mé mysli bobtnat varování: Nejít k volbám znamená dát nepřímou podporu právě těm, na které po právu nadáváme. No dobře, tak tedy k volbám půjdu,ale koho zvolit?

Pro pravicového voliče nepřipadá  do úvahy ČSSD s KSČM a o „Zemanových kašpárcích ze SPOZ, snad nejde uvažovat vůbec.
U ODS je pro mne nestravitelné jak se  stále víc a víc přiklání k převládající ideologii současné evropské politiky, tedy k neomarxismu. Bohužel, ani po odchodu z vlády, kde tuto ideologii ruku v ruce s TOP09 praktikovala,  se hlavní proud ideového zaměření ve vedení ODS nezměnil, což dokumentují vystoupení jejích vedoucích představitelů, zejména paní Němcové.  Mimochodem: Nechápu, proč  jako ideologického mluvčího nepředloží ODS veřejnosti senátora Kuberu, popřípadě lídra brněnské kandidátky, nestraníka Fialu, kteří ve svých, ne tak častých příležitostech, kdy mohou promluvit k veřejnosti, jsou jediní, kteří obhajují prvotní ideologické zaměření ODS, pravicový konzervatismus.  A tak jsem se rozhodl, i když jako brňák mám v čele brněnské kandidátky ODS člověka o jehož morálním profilu i odborné fundovanosti nepochybuji, že tentokrát ODS Ne!
TOP 09 považuji za podnikatelský produkt Kalouska, který tuto stranu vytvořil, aby se udržel  v popředí české politiky. Divím se, jak mohou potenciální voliči této strany zapomenout jeho počínání ve funkci náměstka ministra obrany, dosud nevyjasněné kauzy, kdy financoval KDU/ČSL ve funkci náměstka ministra obrany, jako např. smrtonosné padáky a hlavně na jeho namlouvání směrem k ČSSD, kdy zradil KDU/ČSL, jejíž byl předsedou, a byl z této strany nucen odejít. Což také stojí za pozornost je  zejména „pravicové“ zvyšování daní Kalouska ve funkci ministra financí levostředové  Nečasovy vlády. A co to je za stranu, kde vládne despotický místopředseda a předseda je pouhou reklamní figurkou, spíše trapnou než směšnou, bez skutečného vlivu na chod strany? Takže TOP09 také NE!
Dlouho jsem uvažoval o Babišově projektu ANO.  Čekal jsem  jaké osobnosti a z jakými názory se usadí v čele regionálních kandidátek této strany. Což o to, objevily se tam některé sympatické osoby, za kterými bylo možno vystopovat i mnoho pozitivních počinů, někteří dosáhli i pozoruhodných úspěchů ve svém podnikání…ale: Politická strana,aby byla vlivná v reálném sněmovním prostředí, nemůže být složena z poslanců, kteří jsou svými osobními povahovými vlastnostmi solitéry. Není možné, aby lídr jedné kandidátky  hovořil o důležitém bodu programu strany, za kterou kandiduje, zcela opačně než lídr jiné kandidátky. Z toho jsem dovodil, že z největší pravděpodobností nebude Babišův tým ve Sněmovně názorově kompaktní a že tedy nemůže tvořit reálnou sílu jako celek a tak se buď rozpadne nebo bude tak názorově rozpolcený, že  nebude moci být respektovaným partnerem, ani oponentem nikomu.  A i s vědomím, že Babišovo prohlášení, že stát se má řídit jako podnik, byl spíše nedomyšlený úlet, a on sám je mi svými názory velmi sympatický, tak ANO volit  také NEbudu.
Okamurův Úsvit ani společný projekt Bobošíkové a Klause „Hlavu vzhůru“ snad nelze považovat za seriózní sněmovní politickou stranu…těmi jsem se vůbec ve svých úvahách koho volit , nezabýval!

A tak mi zůstala Strana svobodných občanů. Tuto stranu delší dobu pozoruji, a i když jsou mi některé její ultraliberální postoje  dost protivné, stejně tak projevy jejich některých představitelů zveřejňované na webových stránkách SSO jsou až dětsky naivní, přesto  je mi tato strana sympatická, protože je dlouhodobě ideologicky stabilní a je skutečně pravicová. Nepodléhá skepsi, že je záměrně  českým novinářským mainstreamem abstrahována, drží se svého euroskepticismu i přes brutální útoky eurohujerů, a její předseda svými přesvědčivými argumenty vyvrací mýty o prospěšnosti sociálního státu, odhaluje „prasárny“, které nám vnucuje Brusel a hlavně je neochvějným obhájcem občanské i lidské svobody a úlohy státu, co by instituce sloužící občanovi a ne jemu vládnoucí. A tento postoj se u mne při rozhodování, koho budu volit, ukázal jako nejdůležitější. Podle mne je to jediná strana, která je zárukou, že obrana občanské svobody i obhajoba českých národních zájmů je tématem, které nesmí zmizet z popředí zájmů české politiky.
Je tu ale jedno velké ALE: „Nebude hlas daný Svobodným, hlasem hozeným do koše?“

Za prvé: Kdo nejde k volbám nevolí vůbec. Ale  jaké pak má právo se k politice vyjadřovat, když nejdůležitější projev  politického vyjádření jsou volby?
Za druhé: Dát hlas ODS i když nás, pravicové voliče už poněkolikrát zradila, jen proto, abychom oslabili levici? To je falešný argument. Jestli bude mít ODS osm nebo deset procent, je z hlediska jejího vlivu na výstupy Sněmovny naprosto jedno. Hlas daný straně, které už nevěřím, jen jako hlas protestní, nic neřeší ani teď, ani v budoucnu. ODS se ukazuje, jako strana, která ke své vnitřní transformaci potřebuje hodně silný otřes a tak čím menší volební úspěch, tím  bude otřes silnější a její sebeočistná transformace pravděpodobnější. Takže paradoxně hlas, který ODS nedám, je hlasem pro budoucnost této strany a nakonec i hlas pro budoucnost české politiky jako takové.
Ze třetí: Když dám hlas straně, která je svým programem sympatická, přispívám k tomu, aby měla volební výsledek, který jí pomůže finančně se konsolidovat (100Kč/hlas), bude-li výsledek nad tři procenta, tak už se o ní bude mluvit, relativní volební úspěch této straně pomůže k důkladné analýze svých výstupů a předpokládám, že politický rozum zvítězí a SSO se zbaví nálepky strany extrémních libertiánů.

ZÁVĚR: Dát hlas sympatické straně, i když je malý předpoklad,že v těchto volbách uspěje, je pořád lepší, než sedět na zadku doma, nevolit a brečet,že není koho volit. Nejsem srab a tak budu volit stranu, která je v současnosti jediná pravicová!

Autor: Jan Ráž | úterý 22.10.2013 12:31 | karma článku: 18,43 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik