Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nostalgie za životem v socialismu je mnohdy pochopitelná

Nedávno  jsem v televizi viděl jednu na amnestii propuštěnou ženu. Byla to recidivistka (nechápu jak se na ni mohla amnestie vztahovat, ale to je vedlejší), která strávila  ve vězení celkově skoro dvacet let. Teď byla propuštěna po šesti letech a naprosto jasně řekla, že udělá vše pro to, aby se dostala co nejdříve zpátky. Svěřila se, že životu ve vězení rozumí, že ví jaká pravidla musí dodržovat, aby byla v pohodě a tím je život ve vězení pro ni naprosto srozumitelný. Na rozdíl od toho, jak řekla,  životu "na svobodě" absolutně nerozumí, že jsou ji nejasná pravidla hry, že nechápe proč toto dělat musí a toto zase nesmí. Že toto pro není svobodný život a že naopak ve vězení se cítí svobodně.

A tento syndrom opuštění prostředí, kterému rozuměli je, jak jsem přesvědčený, příčinou nostalgických projevů mnoha lidí, po návratu k životu v socialismu. Velká množina lidí (bylo jich víc než si chceme připustit) naprosto cynicky využívala mantinely, které nám komunisté vytyčili k relativně spokojenému životu. Výhrou pro mnohé bylo pochopení  a následného přijetí základního principu soužití s komunisty: Když nebudeme do nich vrtat, tak nás nechají na pokoji. A tak jsme se při dodržování těchto pravidel mohli mít docela dobře a žít v podstatě bezstarostný život, aniž bychom se s komunistickou mocí nějak aktivně zapletli. Základním prvkem určujícím míru nostalgie po socialismu je to, jak každý individuálně pochopil jaká pravidla určuje kapitalismus, jaké požadavky na každého občana  má život v demokracii a že život v této době  vyžaduje daleko větší osobní odolnost i tvrdost než život v socialismu. A takto změnit svůj přístup k životu opravdu neumí každý. Ne každý umí nést plnou odpovědnost za vše, co život  obnáší a tak se mnozí z řad dříve reálně úspěšných  začali cítit outsidery. Pochopení, že jen my sami neseme plnou odpovědnost za naše vítězství, ale i naše prohry, vyžaduje naprostou přeorientaci  hodnot, na kterých byl postaven náš život v socialismu. Některé universální konstantní hodnoty sice zůstávají,  ale přestává být samozřejmě  se jimi řídit a už vůbec ne je automaticky získat.
A tak se mnoho, zejména starších lidí, chová jako ta propouštěná žena. Podvědomě ví, že život v socialismu je velmi podobný životu ve vězení, ale žili v socialismu dlouho, pochopili pravidla života v něm, naučili se podle nich chovat,a hlavně: Bylo to velmi pohodlné mít zaručené životní jistoty (zaručenou práci, mzdu za ni, relativně stabilní ekonomické prostředí a pod.) a moci si tak žít svůj soukromý život v podstatě bez otřesů, mít čas na své koníčky a vědět, že ač se stane cokoliv, tak o základní atributy života v podstatě nemůže přijít. Zkrátka velká množina našich spoluobčanů prostě  nerozumí novým pravidlům, kdy není nic jistého, neumí přijmout fakt, že může naprosto každý vyletět materiálně rychle nahoru, ale stejně tak velmi rychle padnout až na úplné dno. Život v takovém prostředí je nikdo neučil,  nikdo je na to nepřipravil a tak jsou v podstatě velice zranitelní. A do toho krize a strašení z budoucnosti, media přinášejí jen zprávy o katastrofách...tak to je dorazilo!  A tak, stejně jako ta propuštěná vězenkyně by se raději opět ochotně vzdali svobody, jen aby ty zmatky kolem nich přestaly. Já osobně mám pro tyto lidi velké pochopení, ale vím že s tím nikdo nic nenadělá a nemá vůbec žádný smysl jim vykládat, že ten socialismus, který  tak důvěrně znali, se nikdy nevrátí ani kdyby  komunisté opět převzali moc. Realita globálního světa už žádný socialismus s lidskou tváří nepřipustí!

Autor: Jan Ráž | pondělí 21.1.2013 19:17 | karma článku: 16,18 | přečteno: 938x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik