Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Respektovat jiné civilizace ANO, ale ustupovat jim Ne

Lidská práva,solidarita,demokracie jsou pojmy s relativním obsahem. Přímo tragédií je, že velký počet idealistů ze svého individuálního výkladu těchto hesel dělá absolutní pravdu.

Stojí za zamyšlení, že se těmito  pojmy nejvíce ohánějí  lidé, kteří toho k  opravdu všelidskému prospěchu nic moc hmatatelného nevykonali. A nejhorší je, že  tito lidé  pojmy jako sociální solidarita, lidská práva, humanismus které charakterizují euroatlatickou civilizaci tak znásilnili, že nejenom ztratily  svůj původní obsah,ale zbavili nás respektu ostatních.
Ondřej Kašina, diplomat a filozof napsal  v jednom sportovním časopise úvahu, že sportovci vyznačující se „zabijáckým instinktem“ (killer instinkt)  jsou neporovnatelně úspěšnější než jejich daleko víc trénující, popřípadě daleko víc nadanější soupeři. Po přečtení jeho úvahy jsem si uvědomil, že sport je všeobecně akceptovanou obdobou zcela přirozeného soupeření, které nahrazuje původní soupeření „na život a na smrt“, ale také to,  že soupeření je přirozenou lidskou vlastností  a zpochybnění tohoto faktu je smrtící. Jsem přesvědčen, že jeho úvahy mají  universální působnost:

"Lidský rod  během své existence dokázal o sobě vymyslet a rozšiřovat spoustu nesmyslů. Jednou z takových idealistických fikcí o charakteru člověka je, že jsme především mírumilovní a že smyslem naší existence je vzájemná pomoc. Kdyby to byla pravda, tak by to  zásadním způsobem popřelo vše co víme o vývoji  všech živých druhů a zároveň všechny principy, na kterých funguje život na této planetě po miliony let. Kmen lidí, který by byl mírumilovný a chtěl jen pomáhat jiným by vymřel rychleji než Blboun nejapný (Didus Ineptus). Ve skutečnosti je člověk extenzí přirozené vývojové linie, kde se uskutečňuje přirozený výběr,  kde schopnější vyhrává nad neschopným, protože je to přirozený zákon o zachování druhu. Nepochopení, že  člověk je součástí řetězce vývoje, ze kterého nesmí vybočit, nám komplikuje pochopení vlastních pocitů a z nich vyplývajících motivací. V době „osvícenectví“ vznikla tendence budovat nad  lidstvem auru sebeklamu a tento trend stále zesiluje. A tak jsme nakonec  uvěřili, že jsme  něco jiného než  ve skutečnosti jsme.To nám komplikuje pochopení našich vlastností a motivací.“

Ano sebeklam, že jsme jako příslušníci euroatlantické (židovsko křesťanské) civilizace něco výjimečného způsobilo, že jsme si  postupně vytvořili vnitřní eticko-morální systém , který  naší civilizaci umožnil relativně dlouhodobou nadvládu nad ostatními civilizacemi. Chválihodný společensko-politický systém vycházející z antického výkladu pojmu demokracie a z ideálů Francouzské revoluce vzešlé aplikace lidských práv se ale pod vlivem idealistických představ o fungování lidského rodu  dostal v posledním období do rozporu s realitou vývoje lidstva.

Myslím si, že nastal čas obnovit v nás Evropanech „killer instinkt“ co by sebezáchovnou  reakci  na vývoj zejména v Číně a Islámských zemích.  Jedním z charakteristických znaků „killer instinktu“ je vyzařovat takovou sebedůvěru v to, že náš způsob života je správný, která zabrání ostatním uvažovat o tom, že nás přemohou a nás životní styl nám vezmou. To však nepůjde, necháme-li se stále ovládat  lidmi, kteří nepochopili, že ústupky agresivnímu jednání zejména islámu pod záminkou dodržování lidských práv  nejsou cestou ke kompromisu,ale cestou k agonii.
Cestou není  vnucovat naše pojetí lidských práv Číně nebo instalovat naši vizi demokracie v Iráku, či Afganistanu, ale důsledně vyžadovat, aby  systém  vyvážení práv a povinností platil na každého, kdo chce s námi žít v míru. Jen ten, kdo sám respektuje odlišnost vlastní je schopen nekompromisně vyžadovat respekt k této odlišnosti od jiných. To je historicky ověřeným prostředkem života v míru.
Mne  zaráží, že tolik  lidí, hlavně z tábora lidsko-právních , či ekologických idealistů  zapomíná na zásadní pravdu: Za možnost užívat si všech výhod, které si naše civilizace vývojem vybudovala a žít při tom  v míru s ostatními  je nutné  často i tvrdě a za cenu obětí bojovat. Když to nedokážeme vyhyneme stejně jako Blboun nejapný o kterém se pan Kašina ve své úvaze zmínil nebo, což bude ještě horší  budeme zotročeni jako se to stalo všem slabým  po celou historii vývoje lidstva na této planetě.

Autor: Jan Ráž | středa 5.12.2012 16:15 | karma článku: 33,40 | přečteno: 1624x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik