Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda cíleně likviduje aktivitu seniorů

Vyřazení seniorů pobírajících starobní důchod z řad poplatníků , kteří mohou uplatnit odpočet daně z příjmu není jen vrchol nespravedlnosti, ale přímo zločin na aktivních lidech.

Občan, který  odmítl kolaboraci s minulým režimem a nemohl tak svoje schopnosti efektivně „prodat“ na pracovním trhu za komunismu, dostal od kapitalismu ránu v podobě výměry důchodu nedosahujícího ani zdaleka průměrných hodnost jaké jsou uváděny ve statistikách. Když obdržel výměr, tak zjistil, že jeho důchod je sice dost velký, aby neumřel hlady, ale ne tak velký, aby si mohl nějak „vyskakovat“. Nechtěl však zneužívat sociální systém a žebrat po státu nějaké dávky na bydlení nebo něco podobného, protože to považoval za nedůstojné. Rozhodl se tedy, že bude i jako senior-důchodce nabízet své schopnosti každému, kdo by o ně měl zájem. K jeho překvapení zájem byl veliký a tak si začal přivydělávat občasnou prací konzultanta. Smířil se s tím, že mu byly z jeho odměn prováděny odvody na důchodové zabezpečení i když už na jeho důchod žádný vliv nemají i další odvody na služby státu, které u jiných důchodců povinné nejsou. Řekl si dobře, sice to spravedlivé není, ale když je nezbytně nutné budu přispívat  na zlepšení životní úrovně i těch, kdo nikdy nepracovali, potažmo pracovat ani nechtějí a přispíval na náklady podivného sociálního systému státu, který zatím žádná vláda měnit nemá odvahu. Říkal si: Hlavní je, že existuje spravedlivý systém v daních z příjmu ve kterém tyto daně každý platí stejně.
Když přišla k moci pravicová vláda, která se sama nazvala vládou rozpočtové spravedlnosti, zaradoval se. Počítal s tím, že pravicová vláda bude hlavně hledat úspory ve výdajích státu, že bude restrukturalizovat přebujelý a všeobjímající sociální systém a že bude podporovat aktivní občany, kteří nechtějí nastrkovat ruku pro pomoc od státu a tak bude podporovat samostatně pracující řemeslníky, odpovědné živnostníky i pracovité zaměstnance a zároveň  si  bude  vážit seniorů, kteří pro tuto zem pracovali poctivě celý život a stále chtějí být pracovně aktivní.  Náš důchodce chápal, že na úsporách se musí podílet všichni a tak se i smířil s tím, že jeho důchod nebude valorizován úměrně s přirozeným růstem inflace, že ceny energií a dalších nákladů na bydlení jej přinutí i ke změně bydlení a bude muset provést další změny, které omezí jeho životní komfort. Říkal si: Budu dále omezeně prodávat zájemcům své schopnosti a tak si budu kompenzovat neustále snižování reálné výše svého důchodu dokud  to půjde. Po státu nic požadovat nebudu.
V jeho uvažování nastala změna když vláda činí všechno přesně naopak. Místo úspor ve výdajích státu nutí především k úsporám občany a to zejména ty s nejnižšími příjmy. Jako markantní příklad zvráceného uvažování vlády o úsporách slouží to, jak Kalousek s  Drábkem projevili svoje skutečně pravicové myšlení  v navrhovaném balíčku úsporných opatření. Spolu se zvýšením DPH, které zdraží veškeré životní potřeby, sníží valorizaci důchodů, čímž sníží reálnou hodnotu zejména příjemcům nízkých důchodů, rozmnoží tak počet uchazečů o sociální dávky a jako třešničku na dortu zcela nepochopitelně i proti veškeré logice ekonomického uvažování pracujícím důchodcům tato váda odmítne poskytovat slevu na dani , kterou jinak poskytuje všem ostatním plátců daně z příjmů, i miliardářům. Tento bezprecedentní nápad bude mít jen jeden výsledek: Sníží se počet důchodců, kteří chtějí aktivně svým vlastním přičiněním zvýšit své příjmy a zvýší se počet těch z nich, kteří budou natahovat ruku pro sociálních dávkách. A náš důchodce místo toho aby si na zvýšené náklady na potraviny , bydlení a  na dopravu vydělal sám, bude požadovat příspěvky třeba na bydlení od státu. Vskutku čin hodný pravicového politika a uvážlivého národohospodáře.
K napsání tohoto článku mne vyprovokovalo, že  zároveň s oznámením MF, že zrušení slevy na dani z příjmu pracujícím důchodcům přinese do rozpočtu 1,5 miliard korun (kde k tomuto číslu analytici MF přišli je mi záhadou) jsem si přečetl zprávu o tom, že EU nechce vinou špatné práce ministerských úředníků a nehospodárnosti proplatit již vynaložené výdaje ze státního rozpočtu na projekty Ministerstva školství 5 miliard, na projekty v dopravě 20 miliard, zprávu o tom, jak se s informacemi o miliardovém rozkrádání zachází na Ministerstvu obrany nebo jak se zametají pod koberec kausy OPENCARD, IZIP , Dopravního podniku hl.m.Prahy a další...vše s politickým krytím této vlády. Vlády, které dali občané důvěru protože slibovala, že bude spravovat zemi spravedlivě a hospodárně.

Co by se náš důchodce divil? Za zájmy seniorů u Kalouska nelobují lobbyisté jako za videoterminály nebo Omnipol a tak jsou problémy seniorů mimo rozlišovací schopnosti této vlády.  Takže žádné snižování byrokracie, žádná revize nákladů na státní zakázky, ale odstranění valorizace důchodů a žádné slevy na daních u těch, kteří mají tu drzost a chtějí si ještě přivydělávat prací.To je program pravicové Nečasovy vlády!

Ne všichni senioři však mají Alzheimera a do příštích volen zapomenou. České pravici reprezentované ODS a TOP09 svůj hlas už nikdy nedáme.

Autor: Jan Ráž | neděle 9.9.2012 14:06 | karma článku: 28,80 | přečteno: 1298x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik