Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidská práva nejsou pouhým právem minority na zvýhodnění

Vzhledem k tomu, jak se objevují nové a nové názvy dosud neznámých organizací ve skutečnosti se jen přiživujících na palčivém „Romském problému“, rostou i náklady na jejich provoz.Daňoví poplatníci by se už měli začít intenzivně a neodbytně ptát, jestli jsou jejich prostředky vynakládány efektivně.

V tisku i televizi se neustále vynořují stále nové a nové vládní i nevládní organizace, které mají v náplni činnosti tak zvanou "Romskou problematiku" a přesto „Romská problematika“ nejenom existuje pořád, ale naopak v poslední době eskaluje čím dál víc. Vzhledem k tomu, jak se objevují nové a nové názvy dosud neznámých organizací ve skutečnosti se jen přiživujících na palčivém „Romském problému“, rostou i náklady na jejich provoz. Daňoví poplatníci by se už měli začít intenzivně a neodbytně ptát, jestli jsou jejich prostředky vynakládány efektivně. Kdejaký novinář našel odvahu rozkrývat plýtvání veřejnými prostředky v různých oblastech veřejného života , ale nevím zda některý z investigativních novinářů najde odvahu zabýt se plýtváním prostředků v oblasti korekteně (spíše falešně) nazývané „Začleňování sociálně vyloučených Romů“.
Vsuvka: Nevím sice proč se v Česku ustálil název Romské etnikum,když etnikum jsou Cikáni a takto jsou národními jazykovými modifiokacemi  nazývání v celé Evropě(německy Zigeuner, italsky Angaro;francouzsky Tsigane,švédsky Zigenare,maďarsky Cigán,polsky Cygan, anglicky Gypsy..atd.atd) a Rómové je „jen“ skupinové označení pro jeden jeho rozvětvený klan převážně se pohybující ve Střední Evropě. Název Romové, jakkoli zdánlivě politicky korektní, ve skutečnosti diskriminuje příslušníky jiných Cikánských klanů, kteří se u nás  v nemalém počtu vyskytují také
…ale to je vedlejší.
Mne daleko víc rozčiluje kolik prostředků z našich daní se věnuje na provoz neefektivní vládní agendy  (např. Rada vlády pro záležitosti romské menšiny, či Agentura pro sociální začleňování při Vládě ČR) i na provoz zcela neprůhledné i bezcílné práce různých „neziskovek“ zabývajících se problematikou soužití minority s majoritou jejichž počet je tak velký, že i po hodinovém hledání na internetu jsem jejich úplný seznam nevypracoval.  Aby nevznikl dojem, že všechny aktivisty neziskovek považuji jen za  vyžírky, kteří se chytli příležitosti a z „Romského problému“ si udělali výnosnou živnost předesílám, že si lidí pracující obětavě s úmyslem pomoci Cikánům v začlenění do společnosti nesmírně vážím. I když chápu, že alespoň z jednoho nepřizpůsobivého Cikána žijícího naprosto vědomě v tak zvaně „vyloučené“ Rómské komunitě učinit občana žijícího řádným životem pracujícího člověka stojí nemalé úsilí i mnoho prostředků, začínám vážně pochybovat o smyslu jejich práce, protože se podle mne  zvrhla v jeden cíl: Vymoci pro tyto „vyloučené“ jenom další finanční prostředky a jiné výhody dále jim umožňující relativně pohodlný život ve „vyloučenosti“ způsobem, který opovrhuje všemi povinnostmi občanskými.
A tak je nutno zahájit veřejnou (skutečné veřejnou a ne jen mezi zainteresovanými aktivisty) , zda  oblast všeobjímající sociální starostlivosti Vlády ČR o ohraničené skupiny svých spoluobčanů není zralá na revizi.  Možná prvním efektivním krokem Vlády směřujícím ke zlepšení situace v  problematice „nezačlenitelných“ občanů by možná bylo nahradit ve funkci Vládního zmocněnce pro lidská práva Moniku Šimůnkovou někým, kdo by tuto funkci  hodlal vykonávat z pozice reality a opustil snové vize idealistických vizionářů ve kterých se tato dáma  s naivními představami o smyslu své činnosti zcela zřetelně utápí. Lidská práva, která jsou diskriminačně uplatňována u skupiny obyvatel, kterým je respekt k lidským právům jiných bytostně cizí, nejsou lidskými právy jejichž základní výčet obsahuje Všeobecná deklarace lidských práv ve znění jak ji přijalo Valné shromáždění OSN. Lidská práva v podobě jak jsou veřejnosti manipulativně předkládaná vládními i nevládními agenturami při obhajobě protekčního chování státu k Cikánskému etniku, mají naprosto jinou věcnou i filozofickou náplň než je obsahem této „Deklarace“ neboť právo bez povinnosti právem ve skutečnosti není, což autoři "Deklarace" zcela jistě chápali. 
K „Deklaraci“ se sice veřejně hlásí většina romských i neromských aktivistů, ale ve vztahu k „neromské“ většině  principy této deklarace abstrahují. Tak jsou práva jedné skupiny státem vědomě nadřazována právům  jiné, v našem případě většinové, skupiny obyvatel.  To rozhodně neměli na mysli autoři „Deklarace“ ani zástupcí států, kteří Deklaraci do svého právní řádu zařadili.

V textu  „Deklarace“ jsou, mimo jiné, zakotvena tato práva:
() Každý má rovná práva a všechny svobody, stanovené touto deklarací, bez jakéhokoli rozlišování, zejména podle rasy, barvy, pohlaví, jazyka, náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národnostního nebo sociálního původu, majetku, rodu nebo jiného postavení.
 () Každý má právo na život, svobodu a osobní bezpečnost.
()Nikdo nesmí být vystaven svévolnému zasahování do soukromého života, do rodiny, domova, ani útokům na svou čest a pověst. Každý má právo na zákonnou ochranu proti takovým zásahům nebo útokům.
Nechám na zvážení každého čtenáře, jak plní stát svou úlohu ochránce práv všech svých občanů v případech, kdy dojde k zásahům do práv majority ze strany příslušníků minority. Jsem přesvědčen, že má-li plnit úřad Vládního zmocněnce lidských práv svoji funkci opravdu odpovědně, tak jednou z jeho priorit musí (!!) být nekompromisní postup s cílem dosáhnout vyváženosti práv a povinností u všech občanů bez rozdílu.

Úřad zmocněnce musí jednat v zájmu dodržování lidských práv a ne jen dohlížet nad zvýhodňováním práv jedné skupiny bez vyžadování povinností jako se to děje dosud. Sice se to v období od extremních diskriminačních aktů prováděných úřadem zmocněnce v době působení Kocába a Stehlíkové v této funkci poněkud zlepšilo, ale chce to víc odvahy aby se Lidská práva v naší společnosti uplatňovala opravdu korektně a spravedlivě vůči všem obyvatelům!

Autor: Jan Ráž | středa 22.8.2012 14:55 | karma článku: 25,70 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik