Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Snižování pracovníků státní správy ano, ale co pak s nimi?

Tato úvaha  nás  napadla když jsme při kavárenské debatě s přáteli diskutovali  na téma snížení počtu státních zaměstnanců. Podotýkám, že předmětem naší debaty nebyla profese policista, zdravotník, hasič a záchranář

 

Mezi jiným jsme zavedli i řeč o tom, kam tak asi půjdou pracovat tisíce zaměstnanců po zrušení  naprosto zbytečných úřadů, jaká bude perspektiva nadbytečných  pracovníků různých „podatelen“ po zavedení elektronické komunikace s úřady, kde budou působit nadbyteční pracovníci katastrálních úřadů po úplné digitalizaci katastru nemovitostí a otevření přístupu i k  nahlášení změn v katastru na internetu, …atd…atd.  A jako bývalí i aktivní  podnikatelé, kteří měli a stále mají neustále problémy s nedostatkem kvalifikovaných  pracovníků jsme se ve svých fantaziích těšili na dobu, kdy si budeme moci vybírat nové spolupracovníky z řad vysoce kvalifikovaných  uchazečů o práci až ta chvíle nastane.  A tak jsme  bloudili  v různých vrstvách těchto úvah až  do  chvíle, kdy se k naší debatě připojil vedle sedící pán, který nám řekl o svojí zkušenosti se zaměstnáním uvolněné pracovnice ze státní správy.

Známá jeho manželky, vystudovaná právnička, musela odejít  po konfliktu s voleným radním z místa zástupce vedoucího odboru městského úřadu. Vzhledem k tomu, že náplň práce odboru kde 15 let pracovala byla téměř shodná s náplní práce jeho firmy, velmi radostně ji nabídl zaměstnání. Nemohl sice splnit její mzdové nároky, protože roční  plat, včetně odměn, který měla na úřadě byl vyšší než  plat ředitele jeho společnosti, ale nabídka perspektivy v oboru a přátelský kolektiv  zřejmě rozhodly a ona nastoupila. Ale velmi brzo nadšení z nového kvalifikovaného zaměstnance vyprchalo a on s ní ve zkušební době pracovní poměr rozvázal.  Důvodem nebyl nedostatek odborných předpokladů , protože  svému profesnímu zaměření dokonale rozuměla, ale důvodem bylo to, že ani během tří měsíců soustavné a trpělivé  „převýchovy“ ze strany  přímých nadřízených i spolupracovníků nebyla schopna pochopit  základy výkonu práce v soukromé společnosti. Zejména jí dělalo problém přijmout fakt, že zadaný termín úkolu je konečný, že dodržení termínu i kvalitu provedení  klient  kontroluje a nedodržení parametrů zakázky má za následek sankci, vůbec jí nedošlo, že klient je tím, kdo přináší peníze i na její výplatu a že nelze vyhrazovat pro styk s klienty jen na omezenou část pracovní doby. Dále nemohla přijmout skutečnost,  že hodina na oběd znamená 60  ne 90 i více minut a že spojení  přestávky na oběd  s návštěvou nákupního centra se nezapočítává do pracovní doby, že chatování s přáteli na Facebooku není součásti náplně její pracovní činnosti, že okolnost kdy  její pracovní doba se kryje s pracovní dobou její kadeřnice není důvodem pro návštěvu kadeřnice v pracovní době. Bavil nás ještě mnoha příklady z působení této pracovnice  a svůj exkurs do problému zapojení propuštěného státního zaměstnance v systému zavedeném u soukromé společnosti uzavřel tako: A víte pánové, co mne vyděsilo nejvíc? To že vše, čím jsme se jí  všichni ve firmě  snažili pomoci aby získala standardní  pracovních návyky zaměstnance  soukromého sektoru bylo zřejmě mimo rozsah jejího chápání. Mezi jiným vůbec nepřijala skutečnost, že výše čtvrtletní  odměny je přímo úměrná produktivitě její práce a není tak nárokovou částí její mzdy, jak byla po celou svou karieru státního zaměstnance zvyklá.

A tak jsme ukončili naši diskuzi o uplatnění nadbytečných pracovníků státní správy společným přáním: Bůh buď milostivý státním zaměstnancům, kteří se budou ucházet o místo v soukromém sektoru. S velkou milostivostí jejich budoucích zaměstnavatelů totiž počítat nemohou!

Jan Ráž

Brno

Autor: Jan Ráž | čtvrtek 20.1.2011 18:34 | karma článku: 46,04 | přečteno: 14843x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik